Leven - Lijfrenteverzekering

Een lijfrente kunt u vergelijken met een pensioen. Een lijfrente wordt nooit in één keer uitgekeerd, maar is het recht op een periodieke uitkering (een uitkering per maand of per kwartaal).

Voor een uitkering kan gespaard worden in een lijfrentepolis. Als de premie daarvan in één keer gestort wordt noemen we dat een
koopsompolis. Voor de betaalde premies en het opgebouwde kapitaal geldt een aantrekkelijke fiscale regeling.

De belangrijkste lijfrenten zijn:
• de oudedagslijfrente, bijvoorbeeld vanaf uw 65e tot het einde van uw leven.
• de overbruggingslijfrente, bijvoorbeeld tussen uw 60e en 65e (als u eerder wilt stoppen met werken)
• de nabestaandenlijfrente, voor een achterblijvende partner of kinderen

U kunt op dezelfde polis voor meerdere soorten lijfrente-uitkeringen sparen. De ingangsdatum van de lijfrente-uitkering en de keuze tussen een overbruggingslijfrente (eerder stoppen met werken) en een oudedagslijfrente (aanvulling op het pensioen) kunt u bij de meeste polissen altijd nog wijzigen.

Praktisch is er weinig verschil tussen een lijfrente-uitkering en een pensioen. Wettelijk zijn er wel verschillen. Het belangrijkste verschil is, dat er bij een pensioen altijd sprake moet zijn van een werkgever. Als u als werknemer zelf een aanvulling op uw pensioen wilt regelen of als u wilt regelen, dat u eerder kunt stoppen met werken, dan is een lijfrentepolis de aangewezen oplossing. Heeft u geen werkgever, omdat u een ondernemer bent met een éénmanszaak of een firmant van een VOF (Vennootschap Onder Firma), dan kunt u alleen met een lijfrentepolis een voorziening treffen voor uw oude dag en/of uw nabestaanden. Een ondernemer met een BV kan ook een pensioen afsluiten, omdat zijn BV zijn werkgever is.

goedkope verzekeringen afsluiten - © 2009 rifra.nl - sitemap - disclaimer